torsdag 15. april 2010

Nå feires det thai-nyttår

Til tross for demonstrasjoner blir det i disse dagene feiret thai-nyttår. De store offisielle arrangementene i byen er avlyst, men ikke vannleken/"krigen". Det er bare dumt å tro at du kan komme tørrskodd til noen plass disse dagene, så det er bare til å ta på seg tøy som tåler vann, og putte penger og mobil i plastikk.

Kari reiste bort til de mest populære vannkrigsplassene sammen med noen veninner. Det var masse liv, vann og pudderblanding, og rødskjortene var også med på leken.
Dere kan se flere bilder fra vannkrigen på NRK. Bare trykk her
Dag traff også veldig mange rødskjorter da han var ute et ærend i kveld. Det har skjedd etter at de bestemte seg for å samle demonstrasjonene i ett område i stedet for to.
Med alle disse folkene i tillegg til turister og befolkningen ellers, så var det skikkelig stemning.

Men tilbake til alvoret, og situasjonen ellers for de som ikke er lei.
Det virker som regjerien prøver å holde hodet over vannet, og ro seg i land etter blodbadet på lørdag (siste oppdatering på antall drepte er 23, 5 soldater og 17 andre. Nesten 900 skadet). Begge sider driver intens propaganda. Regjeringen står på sitt, at soldatene ikke skjøt med skarpt, og at de røde har skylden. Der røde krever at statsministeren tar ansvar for det som skjedde, og går av på dagen.
Jeg blir ganske provosert noen ganger av det jeg leser, og i dag prøvde jeg å finne andre kilder. Etter å ha lett lenge fant jeg heldigvis noen artikler og analyser som var mer nyanserte, hos BBC. I en artikkel kommer fire innbyggere i Bangkok fram med sine syn på hva som skjedde på lørdag, blandt annet et ektepar som var på stedet. Les artikkelen ved å trykke her
I en annen artikkel fra 19 mars forklarer BBC noe av roten til problemet, og går tilbake til kuppet i 2006. Mange Thaier har helt mistet troen på styresmakter og domstoler i landet. Og da hjelper det lite at regjeringen sier at de må følge gjeldende lovverk. Les artikkelen her
Det fører meg over til en begivenhet som skjedde på mandag. Valgkommisjonen har gått inn for å oppløse det regjerende partiet som tok imot ulovlig valgstøtte på 250 millioner og unnerslo offentlige midler for 29 milioner i 2005. Mens de rødes fusk og straffbare handlinger har blitt tatt opp og straffet, har denne saken, og også blandt annet saken om demonstrasjonene utført av de gule på flyplassen bare blitt utsatt og utsatt. Dag tenkte først at dette jo må være en stor seier for de røde at denne saken endelig blir tatt opp, og han tok en tur bortom demonstrasjonsområdet for å spørre. Men der røde feiret ikke. De var ganske sikre på at dette ikke ville føre fram. Nesten helt sikkert ville saken komme i retur og ikke bli tatt opp, siden de gule har så mange mektige venner. Faktisk fant jeg en ganske interresant analyse i "The Nations", som er en engsk språklig avis her. Forfatteren prøver å spekulere i hva som er grunnen til at denne saken kom opp akkurat nå. Se her
Det siste i dag er spekulasjoner om at det kan komme et nytt militærkupp. BBC skriver bra om dette også. Les her

1 kommentar:

Ida E sa...

Spennende tider for dere. Her er det mest interesse rundt den store røykskyen som skyldes vulkanutbrudd på Island. Det er visst endelig blitt vår nå. Blåveisen blomstrer på det spesielle stedet og det er nesten fritt for snø i hagen. Tror nesten jeg så en snøklokke i dag også.
Pass godt på Kari, Knut og Ola. Håper det roer seg ned politisk i Thailand.