søndag 13. februar 2011

Kjempestor fredelig demonstrasjon fra rødskjortene i dag.


Ca. 100.000 demonstranter samlet seg i ettermiddag/kveld i Bangkok i området rundt demokrati-monumentet. Hovedkravet deres er å få frigjort lederne deres som sitter fengslet siden militæret slo ned demonstrasjonene 19. mai 2010. Stemningen var oppløftet og god, og alt gikk som vanlig helt fredelig for seg. Dette vet vi fordi Dag og jeg stakk en tur bortom for å se. Kl. 22 i kveld sjekket vi både de to største engelsk-talende avisenes nettsider, og surfet gjennom alle TV-kanalene våre uten å finne noe om saken.
Det må være en stor frykt for rødskjortene blandt ledende personer i dette landet siden all informasjon og nyheter om rødskjorter enten ikke kommer ut, dysses ned eller vrenges på. Det bildet mange sitter inne med er at rødskjorter bare er noen fattige, uvitende bønder som blir betalt av tidligere statsminister, Taksin, for å demonstrere. Mange tror at de er voldelige terrorister. Dette bildet er helt feil, og jeg blir skikkelig sint når jeg leser kommentarer fra folk i avisene som tror det er slik.
Det hjelper nok ikke noe særlig å leke nyhetsreporter her på bloggen min for å rette opp det inntrykket som er blitt tegnet for thaier og for verden ellers, men...
Dette er tredje søndagen i 2011 at rødskjortene har samlet masse folk her i Bangkok etter at det har vært unntakstilstand i hele høst, og ulovlig med samlinger på over fire personer.


Vi vet ikke mye om hva som skjer framover. Også gulskjortene demonstrerer for tiden. De mener regjeringen er for svake og feige i forhold til Kambodia. En av gulskjortelederne presterte å si i en tale at de burde invadere større deler av Kambodia for å ha bedre forhandlingskort når grensestriden skal behandles. De er ikke så mange, men likevel mektige, virker det som.
Vær gjerne med å be for Thailands framtid.

1 kommentar:

Ida E sa...

Her i Norge har det selvfølgelig ikke stått noe mer om Thailand enn litt om en konflikt i forbindelse med et tempel på grensen til Kambodia. Godt at demonstrasjonene er fredelige og at thaiene ikke finner seg i hva som helst.