søndag 11. april 2010

Bangkok i sjokk


Så skjedde det som vi har fryktet. Militæret gikk til angrep på demonstrantene for å få byen tilbake til normalen. Regjeringen har lenge gitt uttrykk for at demonstrantene har gått utover sine rettigheter fordi de ved å demonstrere stenger et par kvartaler med trafikk, og handlesentrene lider økonomiske tap.
På forhånd var det flere leserinnlegg i de engelske avisene om at regjeringen virket svak, og oppfordring til å gripe inn mot demonstrantene. Men jeg tror ikke de som skrev har skjønt hvor mange demonstranter det er, eller hvor mye støtte de har. For nå i ettertid virker alle sjokket over det som har skjedd, at thaier virkelig er drept og skadet. De siste oppdaterte tallene fra sykehusene sier 21 drept og 858 skadet.
Seint i går kveld trakk soldatene seg tilbake uten å ha lykkes med oppdraget, selv om de brukte både tåregass, vannkanoner, gevær (for det meste med gummikuler, men også skarp ammunisjon er brukt), tanks og helikopter.


En stund i går kveld var det panikk hos de røde da det gikk rykter om at militæret fraktet vekk lik fra sykehusene med lastebiler. De stoler nemlig ikke på myndighetene i det hele tatt, og mener at under demonstrasjonene i fjor ble drepte kjørt vekk og aldri funnet. Men myndighetene nekter. Derfor har de røde denne gangen oppfordret folk veldig til å ta bilder og film med mobiltelefonene sine for å ha bevis. I natt hørte vi en tale fra statsministeren der han sa at det var to drepte, men ingen av de røde. Det hjelper i hvert fall ikke å si slikt med tanke på å vinne støtte blandt de røde.

Siden det ikke var noen soldater som kjempet mot de røde i dag tok vi like så godt en liten søndagstur opp til det ene området til demonstrantene. Det ligger nemlig i gåavstand fra der vi bor. Folk som har kommet fra hele landet bor der både dag og natt. De sover på gatene som er avstengt for trafikk. Mobile toaletter finnes i busser som er satt opp. Dusjmuligheter er det også ved at det er hengt opp plastikkavlukker adskilt for kvinner og menn. Ellers ser området ut omtrent som en markedsplass der man kan kjøpe seg mat og suvernirer. Det virket som folk satte veldig pris på at vi kom, og Kari fikk mange smil og heiarop etter å ha kjøpt en rød hatt.
Folk var selvfølgelig preget av det som skjedde i går. Noen så helt utslåtte ut og lå å sov midt på dagen. Demonstrantene sørget over de som hadde mistet livet og var blitt skadet, men samtidig var det også en slags seiersstemning over at militæret ikke hadde klart å slått de ut. Hele tiden er det talere som oppfordrer regjeringen til å gå av og statsministeren til å forlate landet. Folk applauderer ved å blåse i "17mai-fløyter" og klappe i klapperne sine. Det blir også spilt mye musikk, og aller mest Isaan-musikk med tekster nyskrevet for det som skjer. Det er ingen ting som tyder på at de røde vil gi seg nå, så hva som skjer videre er et stort spørsmål.

1 kommentar:

Ida E sa...

Hei. Det var dobbelside i Vårt Land med Dag (misjonæren på Twitter) fikk ikke lest det men har rappet med meg avisen inn på kontoret (den er egenlig på fellesen). Det høres ikke helt rolig ut hos dere, vær forsiktige.
Her har våren endelig kommet! Blåveistedet er blått i blått. Bare 3 mnd til jeg flytter!
Ha det bra. Hilsen Ida